fbpx

Как да подготвите бизнеса си за Black Friday?

Готов ли е Вашият бизнес да посрещне Black Friday?

С напредването на месец ноември, все по-често започва да се говори за “Черния петък”. Любим на потребителите, посрещан с високи очаквания за продажби от търговците, Черният петък е страхотна възможност както за бизнеса, така и за крайните потребители.

През последните няколко години той започна да придобива все по-голяма популярност в страната ни и все повече потребители отлагат част от покупките си с очакване за точно този ден.

Тази статия обаче не е за маркетинговите стратегии по време на кампанията нито за съвети относно продажбите, а за да проверите дали наистина сте технически подготвени за този интензивен период.

През последните години онлайн магазините обръщат голямо внимание на техническата изправност на своите сайтове. Знаете, че по време на кампания – особено когато е добре планирана – трафикът (посещенията) към сайта се покачват многократно. Ако в точно този момент онлайн магазинът не разполага с достатъчен ресурс да поеме цялата вълна от посещения, той зарежда бавно или директно „пада“.

Това води след себе си редица неприятни последици и рискове. Например:

 • Да изпуснете потенциалните си клиенти
 • Да пропуснете продажби
 • Да пренасочите вълната от посещения към конкурентите си и то съвсем нецеленасочено
 • Да обезсмислите всички усилия и ресурси, вложени в маркетинг и реклама
 • Да обвините хостинг компанията, преди да се замислите, че подготовката е двустранен процес
 • Да се откажете от бъдещи промо активности.

Планирайте своите промоции

Планирането на намаленията на предлаганият продукт е с основно значение за цялата кампания и това е първото нещо, което трябва да направите. Прекалено голямото намаляване на цената може и да доведе до увеличение в броя на продажбите, но тези продажби може да не компенсират загубите на печалба, които причиняват много по-ниските цени. Някои бизнеси са готови да понесат загуба. Трябва да обърнете голямо внимание кои точно да бъдат промоционалните продукти, вместо да намалявате цените на всички продукти във Вашия сайт.

Офертите трябва да са от най-добрите за бизнеса Ви през цялата година. Ако никой от Вашите топ продукти не е намален, хората може да се разочароват и да не купят нищо. Затова, запишете си всички промоционални оферти и създайте отделен файл с всички промоционални продукти, за които да създадете специален код за отстъпка. Всички платформи за електронна търговия ви позволяват да приложите вида отстъпка за целия сайт и да генерирате кодове.

Равносметка на инвентара

След като сте планирали кампанията си и продуктите, които ще включва е време да помислите за информационната си подсигуреност. За част от потребителите голяма част от вълнението е в търсенето на изгодни оферти. Затова не забравяйте да проверите дали:

 • Системите Ви са готови да поемат засиления трафик
 • Имате човешки ресурс да поемете поръчките
 • Логистика Ви е съобразена с очаквания ръст в продажбите
 • Наличностите Ви не са ограничени и ако са – системата Ви ще отрази това.

Променете своя уебсайт

Тук идва моментът да се поучим от физическите магазини и да осъзнаем колко е важно да отразим промоционалните условия по атрактивен начин не само в рекламите, но и във Вашия уебсайт.

Увеличете потенциала си за продажби, като оптимизирате уебсайта си. Трябва да сте сигурни, че може да се справи с нарастването на трафика. Можете да заредите тествания уебсайт и да се уговорите с Вашия уеб хост за повече честотна лента, ако е необходимо. Съветите по-долу идват са под условието, че изпълнението им изисква повече време и допълнителен ресурс от страна на програмистите Ви или хората, които отговарят за Вашия сайт:

 • Създайте специална landing страница обединяваща Вашите предложения за Черния Петък. Така бихте улеснили потребителите да достигнат по-бързо до желаното от вас действие, намалявайки стъпките в потребителската пътека, като едновременно с това бихте повишили quality score-а на рекламите си.
 • Добавете отделна секция/отделен таб в главното менюто, водещ/а към страницата с офертите
 • Отразете намалението в цените, задрасквайки старата цена и при включване на новата или маркирайки процентната отстъпка
 • Добавате часовник с обратно броене (countdown), отброяващ края на промоцията

*Не отлагайте оптимизациите за последния момент! Всяка една от идеите Ви е необходимо да бъде тествана в реална ситуация. Отделете време и работете постепенно, защото няма универсални решения, които ще работят във всеки случай.

Равносметката е:

 • По-добра комуникация
 • По-стабилни клиентски сайтове по време на Black Friday
 • По-успешни и добре планирани Black Friday кампании
 • Повече реализирани продажби за българските търговци
 • По-доволни и лоялни клиенти.